Sójové recepty

Pražené sójové boby (alaburky):

1. sójové boby propláchneme a necháme ve vodě až nabobtnají do tvaru fazole (např. přes noc)

2. scedíme (nechat řádně okapat) a dáme na plech (ideální na pečící papír) do vyhřáté trouby, cca 150 až 180 °C

3. pražíme zhruba půl hodiny, případně sem tam prohrábnem a kontrolujem, čas upravujeme dle vlastní chuti

Přidat sůl (pokročilejší mohou vyzkoušet i různá koření) lze během procesu buď v bodě 1 nebo v bodě 3

DOBROU CHUŤ!

sója)

 

Pomazánka ze sójových bobů.

Sójové boby večer namočíme v dostatečném množství vody. Druhý den propláchneme a dáme vařit do studené vody s kořením: bobkový list, hřebíček, nové koření. Vaříme do měkka (i v tlakovém hrnci – pozor, množství bobů max. do 1/3 hrnce, jinak uniká z hrnce voda!). Po uvaření znovu propláchneme ve studené vodě, necháme okapat na sítku. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem, musíme přidat vodu nebo zeleninový vývar, olej olivový za studena lisovaný, např. sušené droždí tebi, koření – kurkumu, mletý kmín, sůl, mahá koření, koriandr, majoránku, aj. Pro změnu můžeme jindy přidat pórek nebo cibuli, příp. jakoukoli kořenovou zeleninu, kterou nastrouháme na jemném struhadle.                              

Mažeme na tmavé pečivo. Je to výborná večeře, případně snídaně. Dobrou chuť!

 

Guláš ze sójových bobů.

Na oleji (řepkovém – vydrží vyšší teploty) osmahneme nakrájenou cibuli – do běla. Odstavíme z plamene, přidáme mletou sladkou papriku, na kostky nakrájené uzené tofu a uvařené sójové boby. Vše promícháme, zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme v menším množství vody asi 20 minut.Můžeme pak zahustit záklechtkou (do trošku vody asi 1 lžíce hladké mouky, rozmícháme a vléváme do základu) nebo zahustíme nastrouhaným bramborem (na jemném struhadle). Pa provaření 10-15 minut dochutíme kořením (mahá koření, kurkuma, kmín mletý, majoránka, chilli, aj.) a dosolíme.                

Je to příjemná večeře nebo polévka k obědu. Dobrou chuť!

 

Pomazánka z tofu.

Tofu (uzené, bílé, ochucené, zeleninové – jakékoli – lépe vybrat 1 druh) nastrouháme na jemném struhadle, přidáme nastrouhanou cibuli, česnek, pórek, pro obměnu můžeme přidat jakoukoli kořenovou zeleninu nastouhanou na jemném struhadle. Vmícháme sojanézu nebo tatarku ze sóji nebo zakysanou smetanu nebo tofunézu, případně vše zkombinujeme. Dosolíme, přidáme koření – kurkumu, mletý kmín, pepř mletý, chilli, sušené bylinky, koření na bylinkové máslo, koriandr aj.

Mažeme na tmavé pečivo, dozdobíme petrželkou nebo jinou zeleninou (rajče, okurek, může být i kyselý okurek). Je to výborná lehká, ale sytá večeře nebo snídaně. Dobrou chuť!

 

Chcete se podělit se zkušenostmi, případně dozvědět více o dostupnosti vhodných potravinářských odrůd sóje přímo od pěstitele – napište.